Înainte de ceremonia de la "Kodak Theater", din cele cinci nominalizări, şansele de a câştiga Oscarul pentru cel mai bun film erau împărţite, în mod aproape egal, la casele de pariuri,
Înainte de ceremonia de la "Kodak Theater", din cele cinci nominalizări, şansele de a câştiga Oscarul pentru cel mai bun film erau împărţite, în mod aproape egal, la casele de pariuri, între "Nu există ţară pentru bătrâni" şi "Va curge sânge".
Până la urmă, trofeul a fost primit de filmul fraţilor Coen, care a mai cules încă trei distincţii, în vreme ce pelicula rivală a trebuit să se consoleze cu Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal şi cea mai bună imagine.
Nu putem şti care a fost diferenţa de voturi dintre cei doi principali competitori - cifrele nu sunt date niciodată publicităţii -, dar probabil scorul a fost strâns, iar publicul românesc, după ce a văzut filmul câştigător, are acum posibilitatea să se convingă că marele "învins" nu e cu nimic mai prejos.
Prospectorul care va deveni miliardar...
"Sângele" din titlu, cu trimitere directă la Vechiul Testament, are o încărcătură metaforică, referindu-se de fapt la petrol, fluidul vital fără de care economia modernă ar fi de neconceput şi în jurul căruia s-au dezlănţuit atâtea pasiuni şi atâtea drame sângeroase, aşa cum îşi găsesc întruchipare în figura centrală a filmului, demonicul magnat al aurului negru, la început un amărât de prospector, magistral interpretat de Daniel Day-Lewis.
Numai un actor de calibrul lui ar fi putut susţine timp de 20 de minute, fără a rosti un singur cuvânt, secvenţele de deschidere, când, pe fundalul unui peisaj dezolant, un individ singuratic sapă, sapă fără întrerupere, cu o îndârjire supraomenească, în solul arid.
El caută, deocamdată, nu ţiţei, ci argint. Suntem la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, şi în înverşunarea sa săl