Gradinile suspendate pe cladirile din marile orase sunt o practica, intalnita in putine orase, dar si o idee care poate fi adoptata in viitor de mult mai multe centre urbane. Chiar si primarul Capitalei, Adriean Videanu, propusese crearea unor gradini suspendate pe blocuri de peste 20 de etaje. Se pare ca ideea gradinilor suspendate a venit chiar de la anticele gradini ale Semiramidei, una dintre cele sapte minuni ale lumii.
Chicago, al treilea oras ca marime din Statele Unite, are cele mai multe gradini suspendate pe cladiri. Ideea gradinilor suspendate a fost preluata de la europeni acum cativa ani si a fost sustinuta financiar chiar de primaria orasului. Pare un vis, dar e realitate. O realitate care e putin probabil sa prinda contur si in Bucurestiul poluat si plin de praf.
Prima gradina suspendata din Chicago, statul Illinois, a fost construita chiar pe cladirea primariei. Intre timp, municipalitatea a construit si este proprietar al altor 35 de gradini suspendate. Exemplul a fost urmat apoi de alte institutii publice sau private.
Avantajele directe ale acestor gradini sunt legate de mediu. O cladire ce are deasupra sa o gradina de plante este mai racoroasa vara si mai calduroasa iarna, oferind conditii mai placute si o factura redusa pentru consumul electric al aparatelor de aer conditionat.
Apoi, pamantul din aceste gradini absoarbe apa de ploaie, folosind mai putin sistemul de canalizare al orasului. Ca sa nu mai spunem ca durata de viata a acoperisului insusi creste, caci timpul si rugina contribuie semnificativ la durata de viata a acoperisurilor din smoala, tabla sau tigla.
Din punct de vedere ambiental, aceste gradini devin o oaza de refugiu pentru pasarile din oras. De exemplu, gradina de deasupra primariei din Chicago adaposteste mai mult de 36 de specii de pasari.
In multe dintre a