Evoluţia urbanismului clujean, într-o expoziţie permanentă de fotografii în centrul oraşului Clujeanul Laszlo Miklos prezintă publicului o expoziţie inedită, cu fotografii
Evoluţia urbanismului clujean, într-o expoziţie permanentă de fotografii în centrul oraşului
Clujeanul Laszlo Miklos prezintă publicului o expoziţie inedită, cu fotografii reprezentând imagini din municipiul Cluj, din epoci culturale diferite. Miklos ne-a explicat că ideea a venit pe fondul unor preocupări mai vechi privind aspectul medieval al oraşului, reţinut de pelicula foto.
La solicitarea Societăţii Maghiare de Cultură, la un veac de la inaugurarea statuii lui Matei Corvin, Miklos a căutat cele 46 de reprezentări realizate la Cluj, în 1849, de cel mai celebru fotograf ardelean, Ferenc Veress. Albumul unic a fost găsit într-o colecţie specială, depozitată la Biblioteca Centrală Universitară.
Pasul următor a fost identificarea punctelor optime, pentru a obţine unghiuri identice cu fotografia efectuată în urmă cu un secol şi jumătate. Au fost probleme tehnice mai simple, cum ar fi aşteptarea unor unghiuri de luminozitate similare originalului, de câteva luni,dar şi chestiuni insurmontabile, datorate dispariţiei clădirilor respective. Cele două reprezentării în oglindă au fost montate pe acelaşi panou.
Centru modernizat
Potrivit lui Miklos, diferenţele dintre pozele vechi şi cele noi sunt consistente. Ele vin în parte şi din schimbările pe care le-a suferit oraşul în perioada dualismului austro-ungar, în ultima parte a secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, dar şi în epoca modernă şi contemporană.
Odată cu inaugurarea statuii ecvestre a lui Matei Corvin, centrul oraşului a fost modernizat. Clădirile din jurul Bisericii Romano-Catolice au fost demolate, şcoala de călugăriţe a fost mutată, la fel ca şi piaţa agroalimentară din faţa Pal