Noua lege a jocurilor de noroc omoară firmele mici şi mijlocii, prin taxele pe care le introduce pentru cei care au afaceri în domeniu. Sursa: Cosmin Marinescu
Aproape jumătate dintre operatorii mici şi medii de maşini electronice de joc din România riscă să fie scoşi de pe piaţă din cauza prevederilor din proiectul de lege privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, publicat de Ministerul Economiei şi Finanţelor. Proiectul legislativ aflat în dezbatere publică prevede că o firmă trebuie să aibă minimum zece maşini electronice în fiecare amplasament. Însă sălile mici de joc din localităţile mici funcţionează şi cu câte trei-cinci maşini pentru a fi rentabile, ne-a declarat Cristian Pascu, vicepreşedintele Asociaţiei Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România.
Potrivit estimărilor sale, mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 980 de operatori mici şi medii de maşini electronice sunt în pericol să dispară din această cauză.
Finanţele inventează taxe noi
Noul proiect de lege aduce însă şi alte surprize neplăcute: nişte dări noi şi majorarea unor taxe deja existente. De exemplu, dacă în prezent o firmă plă- teşte pentru fiecare maşină electronică cu câştiguri o taxă anuală de autorizare în valoare de 1.669 lei, prin proiectul de act normativ cuantumul acesteia creşte mai bine de două ori, până la 3.500 de lei. Dacă în prezent firma virează banii eşalonat, potrivit noii legi va trebui să-i dea pe toţi într-o singură tranşă.
De asemenea, prin modificările legislative pe care le propune, Ministerul de Finanţe mai introduce o taxă: a licenţei de organizare a jocurilor de noroc, care este valabilă cinci ani şi va lovi usturător bugetele firmelor mici şi mijlocii din domeniu. Dreptul de a de- ţine cinci ani maşini de joc îi va costa nu mai puţin de 50.000 de lei, sumă care va