Ministerul Economiei si Finantelor va prezenta, luna viitoare, o lista cuprinzand companiile care nu isi onoreaza contractele obtinute din fonduri europene de preaderare, ISPA si PHARE. Lista va fi actualizata permanent. Firmele vizate vor putea participa insa in continuare la licitatii pentru proiecte din fonduri europene, urmand a fi eliminate de la licitatii numai in baza unor decizii definitive ale instantelor.
"Firmele cu intarzieri in derularea contractelor sau cu majorari ale costurilor proiectelor din fonduri de preaderare vor fi prezentate intr-o lista a rusinii", a declarat secretarul de stat in MEF, Eugen Teorodorovici.
"Ne vom indrepta in justitie impotriva celor care provoaca intarzieri, indiferent daca sunt consultanti sau executanti de lucrari", a precizat oficialul. Acesta a aratat ca ministerul va putea lua decizia de a exclude aceste firme de la licitatiile pentru proiecte din bani europeni numai in cazul in care instantele vor da sentinte definite impotriva lor.
Statul trebuie sa recupereze daunele financiare pentru ca fondurile ISPA odata licitate nu mai pot fi majorate. Diferentele de cost pot fi platite, in astfel de situatii, numai de catre buget sau companie.
Teodorovici a dat ca exemplu contractul obtinut de compania olandeza DHV Consulting pentru reabilitarea drumului Deva-Orastie din fonduri ISPA. Lucrarile ar fi trebuit sa dureze 79 de luni si sa se incheie in martie anul trecut. Potrivit oficialului roman, pe langa intarzierea de un an in finalizarea proiectului, compania a majorat costurile de la 200 milioane euro, suma estimata initial, la aproximativ 350 milioane euro.
Un alt contract dat ca exemplu negativ de Eugen Teodorovici este cel al companiei israeliene Tahal pentru reabilitarea unui drum la Pascani. Suma estimata a proiectului a fost de 7,4 milioane euro si a ajuns in preze