Ameninţările sunt mari, dar soluţiile se lasă aşteptate Teama SUA faţă de statele slabe există din septembrie 2001, iar posibilităţile de reducere a riscului pe care îl reprezintă
Ameninţările sunt mari, dar soluţiile se lasă aşteptate
Teama SUA faţă de statele slabe există din septembrie 2001, iar posibilităţile de reducere a riscului pe care îl reprezintă este încă o prioritate pentru politica externă americană. Între timp, numărul ţărilor care ameninţă securitatea SUA şi a întregii comunităţi internaţionale a crescut, dar Washingtonul nu are încă o strategie cu soluţii concrete pentru înlăturarea acestui pericol.
Raportul "Index of State Weakness in the Developing World", realizat de Institutul Brookings şi Centrul pentru Dezvoltare Globală din SUA, arată că numărul statelor slabe a crescut de la 60 la 141, cele mai multe fiind în Africa. Sunt ţări care nu respectă în totalitate criteriile necesare asigurării statalităţii: securitatea teritoriului, instituţiile politice legitime, economia în dezvoltare şi bunăstarea socială.
Pe primele trei locuri se află statele eşuate: Somalia, Afganistan şi Republica Democrată Congo, considerate cele mai periculoase din lume. Guvernele lor sunt incapabile să controleze unele zone ale ţării, să pună capăt violenţelor şi să asigure nevoile oamenilor cum ar fi apa potabilă, hrana şi medicamentele. Lista continuă cu Sudan, Republica Centrafricană, Zimbabwe, Liberia, Coasta de Fildeş şi încă 18 ţări aflate în situaţie critică.
Democraţii fragile
O altă categorie este cea a statelor cu democraţie fragilă sau cu regimuri autoritare, unde sunt incluse ţări importante pe scena politică internaţională, ca India, Turcia, Brazilia şi Egipt. Nu lipsesc nici cele două puteri nucleare, Rusia şi China, membre în Consiliul de Securitate al ONU, care pot hotărî soarta unor naţiuni, dar nu îndeplinesc cond