Conservanţii au apărut din nevoia oamenilor de a păstra alimentele cât mai mult timp. La început, aceştia erau naturali şi nu afectau sănătatea, însă o dată cu dezvoltarea tehnologiilor au apărut şi cei sintetici. De aceştia este bine să ne ferim. Necesar - Conservanţii împiedică apariţia toxiinfecţiilor
Conservanţii au apărut din nevoia oamenilor de a păstra alimentele cât mai mult timp. La început, aceştia erau naturali şi nu afectau sănătatea, însă o dată cu dezvoltarea tehnologiilor au apărut şi cei sintetici. De aceştia este bine să ne ferim.
Consideraţi a fi cei mai vechi aditivi alimentari, conservanţii sunt substanţe care prelungesc durata de păstrare a produselor alimentare prin protejarea faţă de acţiunea microorganismelor, mărind gradul de securitate şi stabilitate biologică a acestora.
Norme. Conform Codex Alimentarius, "utilizarea aditivului alimentar poate fi luată în considerare dacă se dovedeşte că utilizarea aditivului respectiv conduce la avantaje demonstrabile în folosul consumatorului".
Consumatorul trebuie atenţionat că pentru a putea fi utilizat în producţia de alimente aditivul trebuie să îndeplinească anumite condiţii de securitate (inocuitate), de corectitudine (adaosul de aditiv se constituie ca o falsificare, dacă modifică produsul), de necesitate tehnologică (aditivul poate fi utilizat numai dacă efectul scontat nu poate fi obţinut şi prin metode de fabricaţie normale şi eficiente din punct de vedere economic şi tehnic), de control al aditivului (trebuie să existe metode rapide de decelare, calitativă şi cantitativă, a aditivului într-un produs alimentar) şi de etichetare (utilizarea aditivului trebuie menţionată pe eticheta care însoţeşte produsul alimentar). În lista aditivilor, conservanţii sunt identificaţi în grupa E 200-E 300.
Conservanţii sunt folosiţi atunci când tratamente