Până acum, efectele crizei americane, care a plecat de la căderea pieţei creditelor imobiliare şi a determinat scăderea lichidităţii din sistemul bancar, au afectat în special bursa şi evoluţia leului. Pe viitor însă, este posibil ca aceste efecte să se resimtă şi la nivelul creşterii economice, după cum a declarat pentru Mediafax Mihai Tănăsescu, consilier în cadrul FMI, fost ministru de finanţe.
“Toate aceste riscuri externe cumulate, criza creditelor, creşterile de preţuri la produsele alimentare şi energetice, încălzirea globală nu au fost luate în considerare de foarte multe ţări, dar impactul va fi semnificativ mai mare în statele slab dezvoltate şi în curs de dezvoltare”, a declarat el.
Tănăsescu a explicat că România este mai expusă la curentul general de neîncredere de pe pieţele din regiune, mai ales pentru că mesajele privind sănătatea economiei nu au fost suficient de clare. La creşterea globală a costurilor de împrumut, urcarea petrolului la maxime record sau prăbuşirea unor bănci mondiale de renume, ca Bear Stearns, se adaugă, în cazul României, şi un deficit comercial enorm, care poate destabiliza moneda locală.
“Pentru a putea îmbunătăţi imaginea României pe pieţele externe, trebuie să luăm rapid unele măsuri în domeniul definirii priorităţilor pe termen lung, în conformitate cu programul de convergenţă, să restrângem cheltuielile publice, să revedem posibilităţile reale de colectare a veniturilor statului în corelare cu modificările de creştere economică şi să reducem deficitul public fiscal”, a explicat Tănăsescu.
Fostul ministru de finanţe a mai declarat că România ar trebui să se concentreze mai mult pe atragerea fondurilor de la Uniunea Europeană, ca alternativă la înăsprirea condiţiilor de creditare, determinată de turbulenţele financiare din sistemul bancar global. (V.R.)
Până acum, efectele crizei americane, care