FLORIAN BICHIR: "N-aş fi scris acest text pentru că suntem în Postul Mare al Paştelui, al patimilor lui Hristos, când orice creştin se nevoieşte, după cum spun Sfinţii Părinţi: „Limba să nu vorbească minciuni, nedreptăţi şi cuvinte putrede şi stricăcioase“."
Un text din „Ziua“, semnat de cunoscuta hienă Dan Ciachir, mi-a umplut sufletul de tristeţe, de neputincioasă mâhnire. Fostul turnător la Securitate a găsit de cuviinţă să terfelească un mitropolit în plin post, să-l înjure creştineşte.
Infirm sufleteşte, Ciachir scrie că: „Înainte să îşi asume «îngerescul chip», ÎPS Laurenţiu a făcut să vină pe lume cinci copii“. Nu-i prima oară când acest condeier sugerează că vlădicul Ardealului este un călugăr „part-time“. Realitatea este însă alta şi de aceea gestul este şi mai trivial. Actualul mitropolit ÎPS Laurenţiu Streza, orfan de la vârsta de 13 ani, a fost timp de 23 de ani preot. Primii şapte ani a slujit într-o parohie modestă, Lisa, iar ulterior a venit la Sibiu ca profesor la Facultatea de Teologie. În 1992, ca urmare a unui cancer, soţia sa Eugenia s-a prăpădit, iar preotul profesor s-a trezit singur cu cinci copii. A vrut el să rămână văduv? Îşi poate închipui cineva că i-a fost uşor să-şi ducă jumătatea, după două decenii, pe drumul cel fără de întoarcere? După abia alţi patru ani de nevoinţă şi strălucită slujire la catedră, Sfântul Sinod l-a chemat la cea mai înaltă slujire, cea de arhiereu, ca episcop la Caransebeş. A acceptat cu greu, dar a făcut ascultare, ca întotdeauna. „Văduvoi“, cum îi place lui Ciachir să scrie, a mai avut Biserica noastră, şi încă unii străluciţi: Patriarhul Justinian Marina, Mitropolitul Irineu Mihălcescu, episcopii Iosif Gafton, Emilian Antal, Lucian Triteanu, iar exemplele ar putea continua.
O altă mojicie a lui Ciachir - care nu are copii şi nu poate pricepe subiectul - este aceea că se ia d