Pe 19 martie a fost inregistrata cea mai luminoasa explozie cosmica detectata vreodata de oameni, chiar in ziua in care deceda faimosul scriitor de SF, Arthur C. Clarke. Situata la jumatatea distantei in spatiu si timp intre noi si momentul Big Bang-ului, explozia a fost inregistrata de satelitul SWIFT al NASA, dar se putea vedea si cu ochiul liber, spune Yahoo News.
In stele, exista forta gravitationala care trage toata materia spre centrul stelei si exista forta de presiune spre exterior generata de energia eliberata in reactiile fuziune nucleara. Cand stele uriase isi epuizeaza aceast combustibil nuclear, gravitatia preseaza masa stelei in un volum foarte mic, creand stele de neutroni sau gauri negre. Inainte de aceasta insa, stelele emit particule cu viteze foarte mari, apropiate de cea a luminii, iar acestea emit lumina de mare energie, adica raze gama ("gamma ray bursts, sau GRB"). Se pare ca unul din aceste fenomene misterioase a fost observat pe 19 martie.
Integral in Stiinta.info. Pe 19 martie a fost inregistrata cea mai luminoasa explozie cosmica detectata vreodata de oameni, chiar in ziua in care deceda faimosul scriitor de SF, Arthur C. Clarke. Situata la jumatatea distantei in spatiu si timp intre noi si momentul Big Bang-ului, explozia a fost inregistrata de satelitul SWIFT al NASA, dar se putea vedea si cu ochiul liber, spune Yahoo News.
In stele, exista forta gravitationala care trage toata materia spre centrul stelei si exista forta de presiune spre exterior generata de energia eliberata in reactiile fuziune nucleara. Cand stele uriase isi epuizeaza aceast combustibil nuclear, gravitatia preseaza masa stelei in un volum foarte mic, creand stele de neutroni sau gauri negre. Inainte de aceasta insa, stelele emit particule cu viteze foarte mari, apropiate de cea a luminii, iar acestea emit lumina de mare energie, adica