Curtea Suprema a SUA va discuta maine cazul lui Mohammad Munaf, cetatean americano-irakian aflat in custodia fortelor americane in Irak, intr-un dosar care poate avea implicatii majore pentru americanii retinuti in zone de razboi din strainatate, a scris ieri cotidianul Washington Post.
Munaf si americano-iordanianul Shawqi Ahmad Omar, al carui caz va fi analizat tot maine, se afla in inchisoarea Camp Cropper din apropierea aeroportului din Bagdad, pazita de politia militara americana. Munaf si Omar sustin ca gardienii sunt sub comanda armatei americane, ceea ce ii indreptateste sa conteste, conform legii americane, detentia lor in Irak. Autoritatile americane afirma insa ca inchisoarea apartine Fortei Multinationale din Irak, iar tribunalele americane nu au jurisdictie asupra celor doi. Disputa va fi transata de Curtea Suprema a SUA, iar o decizie in aceste cazuri va avea implicatii semnificative asupra drepturilor cetatenilor americani retinuti in teatre de lupta din strainatate.
Plangerile in mare masura asemanatoare ale celor doi sunt insa complicate de povestile lor personale. Munaf a fost transferat la Camp Cropper in urma rapirii stranii in care au fost implicati trei ziaristi romani pe care ii insotea la Bagdad, scrie Washington Post. El si cei trei ziaristi au fost dusi intr-un subsol de beton, la o ferma de la periferia orasului, unde au fost retinuti aproape doua luni alaturi de alti sapte ostatici. Dupa ce Munaf si ziaristii au fost eliberati, autoritatile americane si romane l-au acuzat de inscenare a rapirii. Potrivit unor documente judiciare ale guvernului american, Munaf "a recunoscut, in inregistrari video, in scris si in fata unui tribunal de investigatie irakian" ca a fost complice la rapire. Cazul a ajuns la Curtea Penala Centrala irakiana, unde Munaf a fost condamnat la moarte, intr-un proces caractrizat drept o "farsa