Costurile firmelor şi autorităţilor locale implicate în proiecte finanţate din fonduri europene vor scădea. Sursa: AP
Ministerul Finanţelor a hotărât să renunţe la garanţia de 15% din valoarea proiectului, care trebuia să fie depusă de cei care realizau proiecte mici, a declarat Eugen Teodorovici, secretar de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor, în cadrul unui seminar. De asemenea, prin modificarea ordinului de ministru privind cheltuielile eligibile, garanţia de bună execuţie de 50% din valoarea proiectului pe care trebuie să o depună beneficiarii proiectelor mari va scădea la 20%.
În prezent, o parte din programele finanţate din bani europeni sunt deja lansate şi se depun proiecte, altele vor fi lansate în lunile ce urmează. Programele „fruntaşe“ sunt cel regional, alături de cel de mediu, potrivit lui Ştefan Ciobanu, director în cadrul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). Însă în ambele cazuri proiectele mari au fost pregătite din fonduri de preaderare şi aşteaptă acum doar acordul final al Comisiei Europene pentru finanţare.
Programele neinteresante vor pierde fondurile
Din cauza procedurii de alocare a banilor prin decontare, reprezentantul ACIS nu mizează pe o absorbţie mare în acest an. „Pentru proiectele mai mici va exista absorbţie şi în 2008, însă grosul absorbţiei se va simţi la sfârşitul lui 2008 - începutul lui 2009“, susţine Ştefan Ciobanu.
Dacă anumite programe sau axe din cadrul unui program atrag mai multe proiecte decât poate finanţa bugetul alocat, în timp ce alte operaţiuni nu sunt interesante pentru potenţialii beneficiari, autorităţile române pot decide să transfere fondurile de la o operaţiune la alta, de la o axă la alta şi chiar de la un program la altul.
„În 2009 vom fi martorii unor modificări masive din acest punct de vedere“,