Vreme de cinci decenii, Silviu Craciunas a fost considerat un erou al rezistentei anticomuniste si al exilului romanesc. A facut puscarie politica in perioada celei mai aprige prigoane comuniste, a fost protagonistul a doua treceri spectaculoase a granitei spre Vest, apoi a devenit cunoscut in Occident ca autor al unui best-seller despre toate aceste aventuri, „The Lost Footsteps“ („Urme pierdute“). Nimic din comportamentul sau nu a tradat ceea ce avea sa devina cea mai mare revelatie pentru cercetatorii istoriei recente si cel mai cumplit soc pentru fostii sai prieteni: Silviu Craciunas a fost unul dintre cei mai eficienti spioni ai Securitatii, iar activitatea sa anticomunista era paravanul prin care a penetrat diaspora romaneasca.
Devoalarea incredibilei istorii a lui Silviu Craciunas s-a produs prin desecretizarea celor 90 de dosare care-l au ca subiect, transmise de SIE la CNSAS. Documentele releva cum acest agent destoinic al Securitatii i-a pacalit nu doar pe cei din jur, ci si serviciile de informatii ale SUA, Frantei si Marii Britanii, care l-au crezut angajat in lupta anticomunista.
Primul dosar din arhiva SIE pe numele lui Silviu Craciunas dateaza din 1938, cind a fost arestat si condamnat la noua luni de inchisoare de Siguranta carlista pentru ca a fost prins cu manifeste legionare la Sibiu. In 1948, dupa ce organizase fuga in strainatate a mai multor persoane, este prins de catre Securitate. In cartea sa, Craciunas spune ca a scapat de securisti intr-o scara de bloc in momentul in care le propusese sa-i duca la o alta legatura a sa.
Adevarul istoric pare sa fi fost altul: „In 1949 a convenit cu Securitatea sa fie facut scapat si sa fie trimis in strainatate, pentru a penetra diaspora“, arata cercetatorul Dumitru Dobre, de la Institutul pentru Memoria Exilului Romanesc, care a studiat dosarul lui Craciunas si urmeaza sa