Politica fiscala din ultimii ani a lasat Romania fara nicio rezerva bugetara-tampon care sa-i permita sa faca fata situatiilor cu care se confrunta azi, ca urmare a turbulentelor care se manifesta pe pietele internationale, afirma Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.
"Conform calculelor noastre, o pozitie fiscala neutra in ultimii 4 ani ar fi avut ca rezultat un mic surplus bugetar in 2007, insa pozitia fiscala implementata a condus la un deficit de aproape 2,5% din PIB", afirma Ansola, avertizand ca deficitul bugetar poate urca foarte repede in ipoteza unei incetiniri a dinamicii economiei.
De partea cealalta, si consilierul la FMI din partea Romaniei, Mihai Tanasescu, spune ca riscurile externe care se amplifica nu au fost luate in considerare suficient de statele in curs de dezvoltare.
Guvernul a rectificat recent bugetul pe 2008, noul deficit programat fiind redus la 2,33% din PIB dupa metodologia locala, respectiv 2,53% dupa cea folosita de Bruxelles. Totusi, Executivul a angajat inca de anul trecut cheltuieli majorate pentru pensii, care vor presa mai ales bugetul pe 2009, inclusiv in contextul introducerii pensiilor private.
Oficialul Fondului sustine ca BNR are un cadru bun de politica monetara, insa guvernul nu are un cadru de operare pe termen mediu similar si obligatoriu. "Este necesar ca Ministerul Finantelor sa treaca rapid la un cadru de politica fiscala pe termen mediu obligatoriu, care sa fie respectat zi de zi."
Ansola vede un element major de preocupare in deteriorarea asteptarilor inflationiste ale pietei, chiar mai mult decat in celelalte tari europene. "Potrivit unui studiu de piata, in Romania am observat cea mai puternica inrautatire a asteptarilor inflationiste in ultimele sase luni dintre toate tarile europene. Perceptia de scumpire creata la nivelul publicului trebuie contracarat