Pe Sofia Vicoveanca, omul din viaţa de zi cu zi, nu o poţi descifra altfel decât privind-o în timp ce se pregăteşte să intre pe scenă.
Pe Sofia Vicoveanca, omul din viaţa de zi cu zi, nu o poţi descifra altfel decât privind-o în timp ce se pregăteşte să intre pe scenă.
Tânjeşte, ca noi toţi, spre comoditatea firească a căminului,spre liniştea locuinţei, spre zecile de ghivece cu flori, cărora zilnic le vorbeşte. Îi place să asculte fâlfâitul aripilor de porumbei, pe care-i hrăneşte de la geamul blocului unde locuieşte. Sofia de zi cu zi nu e aceeaşi cu cea de pe scenă. Acasă, proptită în întuneric, în spatele perdelei, vorbeşte cu ploaia, cu Bucovina ei natală, invocând prin poeziile sale nemurirea artistului. De fiecare dată când e cu fiul său, care filmează la câte un spectacol, şi cade cortina, Sofia aleargă acasă. Fiul său nu trebuie să întârzie de la întâlnirea cu soţia, care-l aşteaptă.
LUMINILE. De câte ori am sunat-o, mi-a răspuns. A vorbit cu mine chiar şi atunci când era ocupată sau oameni importanţi îi stăteau prin preajmă ori atunci când avea ceva deosebit de făcut. În difuzorul telefonului, glasul ei, grav, e uşor de recunoscut, chiar şi atunci când capătă vagi sau uşoare inflexiuni digitale. Mai mereu am găsit-o pe drum spre o localitate unde avea de susţinut un spectacol. Am întâlnit-o la Iaşi, înainte de un spectacol. “Caut, la fiecare om, lumina ochilor, ea vine din izvorul inimii sale. Îi simt pe oamenii care gândesc doar observându-le licăririle sufletului”, ne-a destăinuit Sofia Vicoveanca. Atentă la fiecare detaliu legat de viaţa ei, Sofia Vicoveanca s-a emoţionat amintindu-şi de Toporăuţii natali, de severul său tată şi apriga sa mamă, de Vicovul surghiunului, de momentele când asculta muzică la clacă sau de debutul său pe scenele locale. Nu i-a fost uşor niciodată, cu greu a ajuns u