Asociatiile de pescari din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii intentioneaza sa actioneze in instanta statul roman dupa ce Guvernul a adoptat o ordonanta privind interzicerea partiala a pescuitului cu setci si ave, adica plase speciale de pescuit. Pescarii sustin ca masura i-a lasat fara mijloacele care le asigurau hrana, ingradindu-le astfel dreptul la munca si la alegerea libera a ocupatiei si locului de munca, ceea ce contravine Constitutiei Romaniei si Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. In replica, autoritatile spun ca masura a fost luata pentru limitarea braconajului si pentru cresterea productiei.
Presedintele Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Gheorghe Stefan, a declarat pentru HotNews.ro ca Ordonanta de Urgenta nr. 23 din 5 martie 2008 interzice pescuitul cu setci si ave cu exceptia Dunarii, a bratelor ei si a Marii Negre. "Tocmai de aceea n-am interzis complet, pentru ca nu vrem sa-i lasam pe oameni in imposibilitatea de a-si asigura hrana. Dar asa cum pe complexul lagunar Razim-Sinoe sunt interzise setcile de aproape 40 de ani si se traieste din pescuit, la fel o sa poata trai si pescarii de pe lacuri, garle si japse", este de parere Stefan.
Il contrazice insa Haralambie Popora, presedintele Asociatiei de Pescari din comuna Crisan, judetul Tulcea, care a declarat pentru HotNews.ro ca situatiile sunt diferite. "La Razim pestele nu migreaza, e cu totul altceva. Eu am plantat scule fixe, cum zice legea acum, si am fost azi si m-am ales cu doua platici. Pot sa traiesc si eu si familia mea din asta? Sa vina domnul Stefan sa vada cum se pescuieste, ca de legi facute din birouri suntem satui. 90% din venitul pe care il producem noi e la setca", a declarat Popora.
In ceea ce priveste pescuitul pe Dunare, Popora spune ca setcile pot fi folosite doar aproximativ o luna pe an, in perioada in care "urca s