Americanul Saul Bellow, căruia Editura Polirom îi dedică o serie de autor, este, înaintea lui Orhan Pamuk, primul scriitor laureat cu Nobel care a vizitat România.
În aceste zile, editura Polirom iniţiază o serie de autor dedicată celebrului scriitor american Saul Bellow (1915- 2005), care a cucerit Premiul Nobel în 1976. Prima carte din serie este traducerea romanului „Planeta domnului Sammler“, inedit până acum în româneşte.
De vorbă cu Norman Manea
Saul Bellow a fost primul autor premiat cu Nobel care a vizitat România, în 1977, şi singurul până la Orhan Pamuk, care este aşteptat la Bucureşti luna viitoare. Scriitorul turc, laureatul Premiului Nobel pentru literatură în 2006, este aşteptat în România pe 23 aprilie, pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, şi la începutul lunii iunie, cu prilejul târgului de carte Bookfest.
Luna viitoare, Orhan Pamuk va fi la Bucureşti împreună cu alţi doi scriitori cu şanse mari la Nobel, Norman Manea şi Antonio Tabucchi, cu care este bun prieten. Într-un interviu recent acordat în „Suplimentul de cultură“, scriitorul Norman Manea dezvăluia şi că, tot atunci, Editura Polirom va lansa şi o nouă serie de autor, dedicată operei sale. Între primele titluri care urmează să apară, alături de reeditarea romanului „Întoarcerea huliganului“ şi de poemul „Vorbind pietrei“, se află şi două cărţi în dialog: „Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici“ şi „Înaintea despărţirii. Convorbire cu Saul Bellow“. Manea aminteşte un lucru puţin cunoscut, acela că Saul Bellow a fost căsătorit cu o româncă şi a vizitat, în 1977, România, experienţă terifiantă descrisă în romanul „Iarna decanului“.
A patra soţie - o româncă
Românca Alexandra a fost cea de-a patra soţie a lui Saul Bellow, iar diferenţa dintre ei era de aproape 20 de ani. I-a s