CE BEM, CE MĂNCĂM
Combinaţia de zaharuri cu grăsimi vegetale dă naştere la compuşi care, la un consum ridicat, pot distruge sănătatea consumatorilor.
CE BEM, CE MĂNCĂM
Combinaţia de zaharuri cu grăsimi vegetale dă naştere la compuşi care, la un consum ridicat, pot distruge sănătatea consumatorilor.
Tortilla chips Chio sunt "snacks din porumb cu gust de caşcaval‘‘. În compoziţia lor intră următoarele ingrediente, după cum citim pe etichetă: "făină de porumb 65%, ulei vegetal, amidon, sare, zer dulce pudră, zahăr, arome, potenţiatori de aromă: glutamat monosodic E 621, inosinat disodic E 631 şi guanilat disodic E 627, dextroză, ceapă pudră, emulsifiant E 471 (mono şi digliceride ale acizilor graşi), lapte praf degresat, caşcaval pudră, proteine din lapte, maltodextrină, extract de condimente. Conţine făină de grâu şi proteine din lapte‘‘. Valoarea energetică pentru 100 de grame de tortilla este de 1.950 kj/465 kcal. Aceeaşi cantitate aduce organismului "proteine 6,6 g, glucide 60 g, grăsimi 22 g‘‘.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie aceste tortilla: "Produs de tip snacks pe bază de glucide, unele cu absorbţie lentă (făină de porumb, amidon), iar altele cu absorbţie rapidă (zahăr, dextroză, maltodextrină) ce imprimă produsului o încărcătură glicemică foarte ridicată dăunătoare pancreasului endocrin‘‘. De asemenea, trebuie să ţinem cont de faptul că produsul conţine o sursă de lactoză din pudra de zer şi surse de sodiu ascuns din sare, E 621, E 627 şi E 631.
Specialistul nostru atrage atenţia că în compoziţia acestor snacksuri intră şi ulei vegetal de natură botanică nespecificată care contribuie la densitatea calorică foarte ridicată – 465 kcal/100 g. Produsele din această categorie îmbină în mod nefericit o cantitate mare de glucide cu o cantitate de asemen