Alegerea monedei împrumutate depinde foarte mult de atitudinea clientului faţă de riscul valutar. Pe termen scurt sau lung, un împrumut presupune, în primul rând, stabilirea monedei în
Alegerea monedei împrumutate depinde foarte mult de atitudinea clientului faţă de riscul valutar.
Pe termen scurt sau lung, un împrumut presupune, în primul rând, stabilirea monedei în care va fi contractat. Deşi creditele în euro sunt, în majoritatea cazurilor, mai ieftine comparativ cu cele în lei, părerile specialiştilor sunt împărţite.
În ciuda avertismentelor băncii centrale privind riscurile unei creditări excesive în valută, o parte din analişti continuă să mizeze pe finanţările în moneda europeană. Aceştia sunt de părere că împrumuturile în euro rămân mai avantajoase decât cele în lei, în ciuda deprecierii acute a monedei naţionale din ultima perioadă, dar şi a majorării costului finanţării de pe pieţele externe.
Deprecierea leului nu a descurajat creditele în euro
"Pentru moment, fără să privim în viitor şi fără să învăţăm din lecţia ultimelor luni, este mai avantajos pentru români un credit în euro. Spun asta mai ales pentru că leul se va întări, deşi un credit nu este un pariu valutar", este de părere consultantul de investiţii Bogdan Baltazar.
În plus, lipsa de resurse în lei pe termen lung forţează băncile să adauge o primă suplimentară de risc la creditele în moneda naţională. "Cred că, în pofida existenţei riscului valutar, costul creditelor în valută va continua să fie considerat atrăgător de către clienţi şi în perioada următoare", spune Mihai Bogza, preşedintele Bancpost. De aceeaşi părere este şi directorul general al ING Bank, Mişu Negriţoiu. "Cifrele arată că un credit în euro este mai ieftin chiar şi după deprecierea leului", a afirmat, recent, Negriţoiu.
Volatilitatea cursului dă peste ca