SCULPTORUL FLORIN CODRE, AUTORUL UNEI LUCRĂRI MONUMENTALE
După 60 de ani de când a fost distrusă statuia regelui Carol I, iată că Bucureştiul îi va cinsti memoria celui care a condus România vreme de 48 de ani printr-o nouă lucrare, creaţie a sculptorului şi regizorului Florin Codre. Lucrarea este poate cea mai importantă sculptură a ultimilor 20 de ani.
După 60 de ani de când a fost distrusă statuia Regelui Carol I, realizată de valorosul sculptor croat Ivan Mestrovici (şi inaugurată în 1939), iată că Bucureştiul va cinsti memoria marelui monarh care a condus România vreme de 48 de ani printr-o nouă lucrare, creaţie monumentală a lui Florin Codre.
În 2006, Regele Carol I s-a clasat pe locul doi, după Ştefan cel Mare, în topul "Mari Români", realizat de Televiziunea Română, remarcabila personalitate primind peste 52 de mii de voturi din partea românilor. "Statuia Regelui Carol I a fost dorită după Revoluţie. S-a demonstrat că e o nevoie spirituală a naţiunii". Sunt vorbele sculptorului şi regizorului Florin Codre, cel căruia Primăria Capitalei i-a solicitat realizarea acestui monument de mari semnificaţii istorice şi ideatice. Cum nu era un secret în lumea artelor, pentru Florin Codre sculptura ecvestră fiind una dintre temele preferate de aproape 40 de ani, primăriei nu i-a fost greu să-i solicite realizarea acestui monument. Florin Codre este cel care, la vârsta de 30 de ani, a realizat la Târgu Mureş şi statuia lui Avram Iancu. Prin urmare, pe la sfârşitul anului, sculptorul speră că va avea loc şi inaugurarea lucrării, în Piaţa Palatului. "Acum sunt în plin lucru, iar în mai intenţionez să fac un eseiaj modulator, pentru a defini raportul corect între dimensiunile constitutive ansamblului Pieţei Palatului. Vreau să evit greşelile deja făcute în peisajul bucureştean. Din punct de vedere al statuilor din Bucureşti, es