În afară de CV, scrisoarea de intenţie şi interviul de angajare, ca parte a procesului de recrutare, angajatorii utilizează diverse teste de selecţie.În funcţie de caracteristicile postului şi de cerinţele angajatorului, specialiştii în resurse umane utilizează o serie de elemente pentru a selecta cei mai buni angajaţi. „Evaluarea candidaţilor constă în evaluarea competenţelor profesionale. Se realizează în funcţie de postul vizat şi presupune aplicarea unor instrumente specifice: chestionare profesionale, de aptitudini generale şi specifice, teste“, notează specialiştii unei firme de recrutare pe www.palmer-consult.com. La acestea se adaugă evaluarea competenţelor psiho-individuale. „Folosind o metodologie proprie, fiecărui candidat i se va realiza un profil al personalităţii sale, vizând în special caracteristicile necesare postului de muncă respectiv“, spun specialiştii, care nu uită nici de evaluarea capacităţilor de adaptare şi integrare a candidatului în structura şi cultura organizaţională.
Oferă informaţii multiple despre candidaţi Pentru a face o evaluare cât mai corectă a candidaţilor, specialiştii în resurse umane utilizează mai multe tipuri de teste. „De cele mai multe ori, angajatorii folosesc teste de selecţie pentru a obţine informaţii care nu se găsesc în CV-urile şi scrisorile de intenţie ale candidaţilor. Acestea oferă informaţii despre personalitate, aptitudini, interese, stiluri de învăţare, alte caracteristici relevante pentru job“, explică specialiştii site-ului www.myjob.ro. La aceste teste participă, în general, doar candidaţii ale căror CV-uri au fost selectate.
Tipuri de teste folosite la interviu Dacă puteţi afla înainte de interviul de angajare ce tipuri de teste preferă angajatorul, vă puteţi pregăti din timp pentru a le face faţă. „Sunt recrutori care vă anunţă atunci când vă cheamă la selecţia pentru job ce genuri de tes