În 2007, din totalul firmelor mici şi mijlocii înregistrate la Camera de Comerţ Milano, 42% au fost înregistrate de români. La nivel naţional, pe primul loc se află oraşul Torino, cu 3.455 În 2007, din totalul firmelor mici şi mijlocii înregistrate la Camera de Comerţ Milano, 42% au fost înregistrate de români. La nivel naţional, pe primul loc se află oraşul Torino, cu 3.455 de firme româneşti, urmat de Roma, cu 3.355 şi Milano, cu 1.679. Domeniile de activitate vizate de români sunt construcţiile, serviciile şi ramura alimentară.
Cifrele sunt aşa de mari şi pentru faptul că mulţi români înfiinţează "Partita IVA", echivalentul Persoanei Fizice Autorizate la noi, pentru a obţine rezidenţa. În acest caz, primăriile nu mai cer contractul de muncă pentru eliberarea cărţii de identitate.
Însă avantajul este doar unul imediat, aşa cum confirmă şi Daniel Lupu, (39 de ani), din Iaşi: "Dacă te înregistrezi ca PFA în Italia, primeşti rezidenţa pe moment, dar apoi ţi se complică viaţa, pentru că trebuie să ai activitate. Este o sabie cu două tăişuri". Daniel are un PF, lucrează ca patiser în Torino: "Trebuie ţinut cont şi de faptul că eşti nevoit să plăteşti anual minimum 2.500 de euro taxe, chiar dacă nu ai activitate." (Daniela Viţelaru, Cristian Gaiţă)