Pe langa titlul (neoficial) de cel mai capabil manager de hedge-fund din SUA, Steven Cohen (foto) este si unul dintre cei mai importanti zece investitori in arta de peste ocean, cu "piese" in valoare de un miliard de dolari.
Multi dintre analistii financiari il suna direct, chiar pe numarul personal, atunci cand au o informatie calda, tocmai datorita imaginii de "zeu" pe care si-a format-o pe Wall Street. Nimeni nu poate si, mai ales, nu trebuie sa-i ascunda nimic.
Desi manageriaza mai putini bani decat au facut-o titani ca George Soros sau Julian Robertson, in perioadele lor de varf, volumul tranzactiilor operate de cele 40 de instrumente de investitii pe care le detine sub imperiul SAC Capital, fondul sau de investitii, lasa in urma orice alta concurenta. El a inventat si cateva strategii foarte inspirate, spun analistii, prin care influenteaza cotatia actiunilor pe care le are in vizor. De exemplu: cumpara un pachet de actiuni modest intr-o companie, dupa care incepe sa vanda rapid actiunile proaspat adjudecate. Ceilalti jucatori importanti observa ca SAC vinde, un semn rau pentru viitorul actiunilor respective (de regula cumpara printr-un fond necunoscut si vinde foarte "la vedere"), si la randul lor scot la vanzare actiunile respective. Astfel, Cohen revine si cumpara un pachet important la o cotatie mult subevaluata. Manevra se numeste "reverse desk" si, desi este negata in totalitate, nimic nu ar fi ilegal daca practica ar fi recunoscuta, pentru ca "nu e nimic in neregula daca incerci sa-ti ascunzi adevaratele intentii." Exact ca la poker...unde Cohen este un jucator la fel de respectat. Si nu este singurul sport la care este priceput. Cand era mic urmarea toate rezultatele de la pagina de sport si a incetat sa o faca doar cand a inceput sa inteleaga pagina financiara, unde erau si mai multe cifre. "Am fost fascinat cand am inteles ca toate ci