Patronatul din construcţii susţine că, în acest domeniu, sunt disponibile 300.000 de locuri de muncă. Un faianţar poate câştiga lunar 1.000 €, iar un inginer - 2.000 €. Fie că citeşti anunţurile din ziare, fie că accesezi site-urile de specialitate, peste tot vei întâlni sute de oferte de locuri de muncă pentru construcţii. Anunţuri cu texte de genul „caut faianţar“ sau „angajez parchetar“ ori „salariu de muncitor necalificat: 10 milioane de lei vechi“ sunt lipite la avizierele blocurilor, pe stâlpi ori pe vitrinele magazinelor din piaţă. Sursa: EVZ
Pe site-ul de recrutare ejobs.ro sunt 1.533 de joburi în sectorul Construcţii/instalaţii/amenajări, iar pe myjob.ro - 1.137. Pe bestjobs.ro, doar la secţiunea „instalaţii, reparaţii şi întreţinere“ sunt postate 636 de slujbe.
De altfel, potrivit studiului trimestrial realizat de compania de recrutare Manpower, privind perspectivele angajării de forţă de muncă în România, şi lansat în luna martie, cele mai multe locuri de muncă se vor ocupa în construcţii. „Cea mai puternică previziune netă de angajare este raportată în sectorul construcţii, cu un procent foarte ridicat, de 54%“, se spune în studiul Manpower.
Chinezii vor veni să ne pună faianţă
Lipsa acută a forţei de muncă i-a determinat pe unii patroni să-şi îndrepte atenţia către salariaţi din alte ţări. Nicolae Boştină, directorul firmei Consola Grup, este decis ca, de pe 26 martie, să aducă 40 de muncitori din China şi Sri Lanka, pe care îi va angaja de probă. „Dacă se vor dovedi pricepuţi, vom aduce până la 500 de oameni“, spune Nicolae Boştină.
El crede că altă soluţie nu există: „N-avem ce face. Dacă ai noştri sunt plecaţi în Spania şi Italia, trebuie să punem în loc ceva. Nu cred în varianta reîntoarcerii românilor plecaţi la muncă peste hotare“.
„Stranierii“ n-au încredere în patronii