Randamentul mediu al dividendelor pe actiune propuse a fi acordate in acest an de companiile de pe Bursa a urcat la 3,5%, fata de nivelul de 2,8% din 2007, atat pe fondul majorarii ratei de distribuire a acestora din valoarea profitului obtinut, dar mai ales ca urmare a scaderii valorii actiunilor de la Bursa.
Cel mai mare randament al dividendului il ofera in acest an Alro Slatina (ALR), cu un castig potential de 9%, fata de 5,2% anul trecut, urmat de Alumil Rom Industry (ALU), cu un castig din dividend de 6,7%, fata de 4,8% anul trecut.
In cazul Petrom (SNP), cea mai mare companie listata, rentabilitatea dividendului s-a majorat de la 3,2% la 4,6%, iar la BRD dividendul poate aduce investitorilor un castig de 3,1%, fata de 1,6% anul trecut.
Randamentul potential al dividendelor propuse de companii a fost calculat pe baza preturilor de inchidere din sedinta de vineri.
"Nivelul mic al randamentului dat de dividende este justificat prin faptul ca ratele de crestere pe piata noastra sunt mai mari. In principiu, intr-o economie stabila, cu rate de crestere sub 5%, randamentul dividendului ar trebui sa se apropie de nivelul dobanzilor bancare pe termen lung, care la noi este de circa 7,25%", spune Mihai Codoban, analist la societatea de brokeraj Interdealer Capital Invest.
"Cred ca emitentii de la Bursa si-au permis sa distribuie mai mult din profit pentru dividende pentru ca se asteapta ca in viitor sa obtina venituri mai mari si sa arate ca politica lor este cea de a creste rata de alocare a dividendelor pentru fidelizarea investitorilor", considera Mihai Codoban.
Corectiile majore de pe Bursa au facut ca randamentul dividendelor sa urce in 2008, dupa ce acestea s-au redus treptat pana anul trecut pe fondul aprecierii actiunilor.
Astfel, indicele BET-C a pierdut in ultimele 12 luni circa 12%, dupa ce in intervalul 2005-2007 a a