Experta în resurse umane şi consultanţă Oána Forţu crede că, pentru a reuşi, nu este suficient să vrei. Trebuie să-ţi mai dai şi interesul.
Angajaţii români ar trebui să înveţe să se adapteze schimbărilor şi să nu se mai complacă în situaţiile de care se plâng. Aşa consideră specialista în resurse umane Oána Forţu. Ea le recomandă maturilor să nu le fie ruşine să înveţe continuu, iar tinerilor să nu mai facă mastere imediat după terminarea facultăţii, ci la un interval de la absolvire, după ce au înţeles ce vor de la viaţă.
Cum poate fi descris angajatul român, în comparaţie cu cel din alte ţări din Europa?
Este câteodată ancorat în tradiţie, într-o zonă de confort. Nu-i plac surprizele, iar flexibilitatea nu este o trăsătură des întâlnită. Nu prea se expune riscurilor, schimbărilor. Uneori se complace în situaţii nu neapărat satisfăcătoare în ceea ce priveşte locul de muncă: reuşeşte să stea într-un job şi şase ani şi să se plângă constant despre jobul respectiv! În schimb, adesea este creativ, poate ar trebui să fie şi puţin mai mult orientat către rezultate.
„Mai puţină invidie ar adăuga valoare vieţii“
Ce ar trebui să schimbe angajatul român?
Cred că trebuie să depună un efort pentru a se adapta la schimbările inerente de pe piaţa muncii. Şi mai trebuie să înţeleagă faptul că există o multitudine de alegeri. Practic, trebuie să lucrezi pentru că doreşti, nu pentru că îţi impui o conduită forţată. Mulţi tineri fac un master imediat după facultate, neavând idee ce doresc să facă în viaţă, la fel cum aplică pentru o companie şi nu ştiu ce reprezintă acest lucru. Cei mai maturi trebuie să investească în ei, să urmeze cursuri, să nu le fie ruşine să înveţe. Şi, mai ales, trebuie să accepte efortul (dacă este necesar) să facă tranziţia de la un domeniu la altul. Şi mai puţină invidie ar adăuga valoare vie