Absolventii interesati de sectorul financiar-bancar au pretentii salariale exagerate.
Absolventii de facultate si studentii din anii terminali care vor sa lucreze intr-o banca sau intr-o institutie fianciara nebancara (IFN) au pretentii salariale nejustificat de mari, considera Irina Stoian, HR manager la Cetelem Romania, filiala locala a diviziei de consum a grupului francez BNP Paribas.
"De aproximativ 2-3 ani asistam la o adevarata nebunie salariala in mediul financiar-bancar, cu ramificatii per ansamblul economiei romanesti. Sunt foarte multi tineri care vin la noi, fara experienta si care cer, pentru inceput, un salariu net de 300 de euro. Acest lucru se intampla pentru ca este o cerere foarte mare pe piata, dar si pentru ca sunt anumite pozitii care sunt supraevaluate", declara Stoian.
Directorul de resurse umane al Cetelem apreciaza ca "degringolada salariala" din Romania va continua pentru o perioada de maximum trei ani. Echilibrul va fi adus de catre companiile intrate recent sau care se pregatesc sa vina pe piata autohtona, pentru ca nu mai sunt dispuse sa ofere salarii peste un anumit prag, indiferent de pozitie. "Atunci cand angajatii nostri au fost ofertati de alti angajatori, noi nu am ales niciodata ca metoda de retentie a oamenilor varianta contraofertei, pentru ca nu intotdeauna salariile trebuie sa fie primordiale pentru angajati", spune Stoian, care adauga ca s-a confruntat cu situatii in companie in care 10 oameni din middle management au fost ofertati in bloc.
In Cetelem Romania, salariile angajatilor sunt corelate la valoarea remuneratiilor inregistrata la nivelul pietei, chiar daca acest lucru nu se intampla de fiecare data din cauza evolutiei salariale foarte rapide. Salariile pentru pozitiile de entry-level se situeaza in jurul a 1.100 de lei (300 de euro), incluzand o parte fixa, o parte variabila si tiche