La Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor lucrează singurii trei experţi în pietre preţioase din ţară care oferă certificate valabile şi informaţii exacte în La Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor lucrează singurii trei experţi în pietre preţioase din ţară care oferă certificate valabile şi informaţii exacte în domeniu.
Diamante, safire, rubine, smaralde... Cei mai mulţi dintre noi n-au norocul să vadă-n timpul vieţii prea multe pietre preţioase: un diamant, poate două, la inelul de logodnă şi, mai nou, la verighetă. Trei români sunt, însă, norocoşi: îşi petrec zilele în compania unor pietre care aruncă sclipiri magice. Andrei Mircea, Radu Iulian şi Ioana Stanciu sunt oamenii care se ocupă de expertizarea pietrelor preţioase în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Întorc bijuteriile pe toate feţele, le studiază, le măsoară şi, în final, spun omului dacă piatra este naturală sau este sintetică.
Direcţia de metale şi pietre preţioase din cadrul ANPC este singura din ţară care oferă informaţii exacte şi certificate valabile despre bijuteriile pe care le aveţi, indiferent că este vorba de diamante, safire, sau, pur şi simplu, de metale scumpe. Oamenii care se ocupă de expertizarea pietrelor preţioase sunt, însă, numai trei: Andrei Mircea, Ioana Stanciu şi Radu Iulian.
"Ar trebui să existe câte un laborator de expertiză în fiecare regiune geografică a ţării, astfel încât un om din Baia Mare, dacă are de făcut expertiză, să nu mai fie nevoit să bată drumul până la Bucureşti", spune Andrei Mircea, "veteranul" direcţiei, în vârstă de 65 de ani, care a ajuns să practice meseria după 30 de ani petrecuţi la Muzeul "Antipa".
Curs de diamante, de 4.000 de euro
Biolog de profesie, s-a lăsat atras de mirajul pietrelor preţioase, pentru că salariul unui debutant în mese