Papa Benedict al XVI-lea a făcut apel la calm în Tibet şi Orientul Mijlociu şi a creştinat un ziarist italian fost musulman şi critic al religiei islamice. Sursa: Reuters
Piaţa Sfântul Petru din Roma s-a dovedit ieri neîncăpătoare pentru credincioşii veniţi să asiste la slujba de Paşte, în ciuda vremii capricioase. Ploaia şi vântul l-au constrâns pe Papa Benedict al XVI-lea să facă o modificare în programul tradiţional, relevă AFP. Mesajul Suveranului Pontif şi tradiţionala binecuvântare „Urbi et Orbi“ au fost rostite din spaţiul din faţa Catedralei „Sfântul Petru“ şi nu din loja centrală a bazilicii. Papa Benedict al XVI-lea, care va împlini 81 de ani pe 16 aprilie, mai făcuse o modificare la slujba de vineri seara. El a renunţat să poarte crucea pe tradiţionalul Drum al Crucii. Din cauza ploii torenţiale, Suveranul Pontif a optat pentru a conduce ceremonia de pe o terasă acoperită.
Pentru ceremonia solemnă de ieri, Papa a folosit mantia preoţească şi mitra Papei Benedict al XV-lea, Suveran Pontif în anii 1914-1922, care a adresat apelul împotriva „măcelului inutil“ din perioada Primului Război Mondial.
Mesaj pentru zonele fierbinţi
În mesajul său tradiţional de Paşte, Papa Benedict al XVI-lea a făcut apel la găsirea unor „soluţii care să protejeze binele şi pacea“ în Tibet, Orientul Mijlociu şi în unele regiuni din Africa. Este pentru a doua oară în mai puţin de o săptămână când Suvernul Pontif face apel la calm în Tibet.
În niciunul dintre apeluri, Papa nu a adus însă în discuţie China, cu care Vaticanul are relaţii încordate. Totodată, şeful Bisericii Catolice şi-a exprimat dorinţa ca „forţa reînnoirii misterului pascal“ să se manifeste „în toate regiunile lumii“. El a subliniat că Paştele este pentru creştini un apel de convertire la iubire, „o invitaţie de a trăi refuzând ura şi egoismul“.
@