Boicotarea Jocurilor Olimpice, de la Beijing (care se vor desfasura in august) - pe fondul tensiunilor legate de protestele din Tibet - ar insemna o lovitura grea pentru China, in conditiile in care aceasta tara incearca sa-si imbunatateasca imaginea in privinta drepturilor omului, sustine presa occidentala care a avut reporteri la fata locului. Sa izolezi acum China?
Dupa masacrul din Piata Tiananmen din 1989, cand sute de studenti, intelectuali si muncitori care au protestat impotriva dictaturii lui Zhao Ziyang au fost omorati, China a fost intr-adevar izolata, toate statele occidentale impunandu-i restrictii. La implinirea a aproape 20 de ani de la acest eveniment, Jocurile Olimpice sunt asteptate sa reprezinte "reintrarea" Chinei in cercul societatii internationale.
Analistii sunt de parere ca provocarea Chinei, la aproape cinci luni inainte de Jocurile Olimpice, o reprezinta nu numai situatia din Tibet, dar si problemele legate de degradarea mediului, incalcarea dreptului la libera exprimare si inchiderea protestarilor.
"Desi China insista ca politica sa nu joace un rol in sport, ironia face ca gazduirea Jocurilor Olimpice sa fie in intregime politica. In mod sigur, chinezii vor incerca sa foloseasca Jocurile pentru propriile scopuri politice", este de parere Jeffrey Bader de la Washington Brooking Institution, citat de ziarul britanic The Times.
Violentele din Tibet declansate la 10 martie impotriva guvernului de la Beijing, la implinirea a 49 de ani de la revolta antichineza de la Lhassa, s-au soldat cu 19 morti, conform versiunii oficiale a Beijingului, si cu cel putin 100 de victime, conform guvernului tibetan in exil in India.In ciuda amenintarilor cu boicotarea Jocurilor venite din partea liderilor occidentali, Bader nu crede ca aceasta va avea loc pentru simplu fapt ca atletii nu vor fi opriti sa participe la competitie doar di