Fizicienii de la Universitatea Maryland din Statele Unite ale Americii au demonstrat recent că un atom de grafit este cel mai bun conductor de electricitate din lume, la temperatura camerei. Astfel, grafitul ar putea înlocui materialele semiconductoare din cipuri, calculatoare şi senzori. Electronii călătoresc cu o viteză de până la o sută de ori mai mare într-un atom de grafit decât în siliciul folosit în prezent la fabricarea microprocesoarelor.
Cercetătorii americani au arătat că dacă se descoperă o metodă de purificare a grafitului, acesta ar putea deveni următorul material minune folosit în tehnologie.
Firele înlocuite de lasere
Compania americană Sun Microsystems a primit un contract de 44 de milioane de dolari din partea Pentagonului, pentru a crea un procedeu prin care procesoarele să fie conectate prin raze laser.
Astfel, conexiunile prin fire de cupru sau siliciu dintre procesoare şi tranzistori vor fi înlocuite iar viteza de calcul a unui procesor mărită de câteva mii de ori, se arată în ediţia online a publicaţiei New York Times.
NEC Corporation, producătorul japonez de supercomputere, a anunţat recent că a creat un asemenea sistem de transmitere optică a informaţiei dintre procesoare.
Astfel, japonezii doresc să creeze un super-calculator, care să atingă viteze de calcul de până la 10 petaflopi (10 mii de miliarde de calcule pe secundă). Un asemenea monstru digital ar fi de 20 de ori mai rapid decât cel mai bun super calculator existent în prezent în lume.
(11:52)