Investiţiile în sectorul rezidenţial reprezintă, la ora actuală, cea mai profitabilă afacere de pe piaţa autohtonă, ca urmare a numărului ridicat de cereri pentru locuinţe.
În prezent, ansamblurile rezidenţiale sunt vândute încă în faza de proiect. Totuşi, majoritatea persoanelor nu îşi permit să cumpere "cu banii jos" o astfel de locuinţă, apelează la credit.
Dacă, în general, finanţarea standard se acordă pentru proiecte aflate în faza de "construcţie la roşu" (construcţia este ridicată şi are deja un număr cadastral provizoriu, iar ipoteca se pune atât pe teren, cât şi pe construcţia evaluată într-o anumită etapă), lucrurile se complică în cazul unui proiect rezidenţial vândut în faza de proiect.
Trebuie precizat faptul că fiecare bancă defineşte în stil propriu stadiul de "construcţie la roşu" (pereţi şi acoperiş, cu ferestre sau fără etc.).
Finanţarea unei locuinţe în stadiul de proiect ridică două probleme: lipsa unei construcţii care poate fi ipotecată şi absenţa dreptului de proprietate. În momentul contractării unei astfel de locuinţe (spre exemplu, un apartament într-un bloc), toţi viitorii proprietari deţin o cotă din viitoarea construcţie, dar aceasta nu este definită.
Câteva instituţii bancare au găsit o soluţie pentru rezolvarea unor astfel de situaţii:finanţarea de către bancă a întregului proiect.
Dacă banca finanţează proiectul developerului, aceasta deţine deja ipoteca pe întreg terenul, cât şi pe diferitele etape ale construcţiei. Fiind un credit de tip corporate, băncile pot acorda astfel de împrumuturi în tranşe.
În momentul de faţă, băncile care acordă astfel de împrumuturi sunt:
- Raiffeisen Bank
- UniCredit Ţiriac
- Alpha Bank
- Piraeus BankPe lângă acestea, Agenţia Naţională pentru Locuinţe, ANL, desfăşoară programul construirii de locuinţe prin credit ipotecar. Aceste locuinţe pot fi de