Liderii federaţiilor sindicale din învăţământ nu au dat curs invitaţiei de a semna Pactul Naţional pentru Educaţie. FSLI, FSI „Spiru Haret” şi FNS „Alma Mater” au apreciat pactul ca fiind un document pur declarativ şi demagogic, care enunţă doar principii generale. Aceştia au enumerat şi câteva dintre lucrurile pe care le-ar fi dorit cuprinse în pact, dar care nu s-au regăsit: legea salarizării personalului din învăţământ, finanţarea din educaţie, un capitol special cu privire la modalităţile de motivare a resursei umane.
„E un pact foarte slab şi a fost semnat doar pentru campania electorală. Ar fi trebuit să ne consulte şi pe noi la elaborarea lui, nu numai pe experţi, de-alde Boc, care nu ştie ce e aia curricula”, declara, în urmă cu 3 săptămâni, preşedintele FSI „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu. Aurel Cornea, liderul FSLI, s-a declarat şi el nemulţumit de faptul că federaţia nu a fost consultată. Acesta i-a trimis preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare deschisă în care îşi exprimă îngrijorarea că obiectivele pactului ignoră, în continuare, aspecte importante din educaţie, precum finanţarea per elev şi motivarea cadrelor didactice de a lucra în sistem.
Cornea a declarat, însă, că va monitoriza atent respectarea obiectivelor asumate de politicieni. „Are o conotaţie prea politică. Nici nu am fost consultaţi, plus că sunt principii spuse de multă vreme”, spunea şi Răzvan Bobulescu, liderul „Alma Mater”. FSI „Spiru Haret” a organizat şi un miting de protest în urmă cu 2 săptămâni, pentru depolitizarea învăţământului. Singura federaţie sindicală care a semnat, la Cotroceni, Pactul Naţional pentru Educaţie a fost Federaţia Educaţiei Naţionale, condusă de Cătălin Croitoru.
Studenţii au venit cu amendamentele proprii
Nici Uniunea Naţională a Studenţilor din România nu a dorit să semneze acest document, motivându-şi atitudinea prin faptul