• CE BEM, CE MÂNCĂM
Noua reţetă de piure: se iau câţiva cartofi şi se fac fulgi. Apoi se adaugă un strop de E 471. Se amestecă bine, se pun nişte fosfor, un praf de metabisulfit de sodiu, o linguriţă de palmitate de ascorbil şi curcumină, după gust. Se serveşte cu grijă. CE BEM, CE MÂNCĂM
Noua reţetă de piure: se iau câţiva cartofi şi se fac fulgi. Apoi se adaugă un strop de E 471. Se amestecă bine, se pun nişte fosfor, un praf de metabisulfit de sodiu, o linguriţă de palmitate de ascorbil şi curcumină, după gust. Se serveşte cu grijă.
Pentru cei pentru care curăţatul cartofilor necesari piureului este o corvoadă, fulgii de cartofi par o soluţie rapidă şi la îndemână. Înainte de a cumpăra un astfel de produs este bine să citiţi eticheta. Fulgi pentru piure de cartofi Romfood VerDis România au următoarele ingrediente: “fulgi de cartofi, emulsificator E 471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi, stabilizator E 450 – fosfaţi (nu se precizează care dintre cei şapte E450), conservanţi E 223 – metabisulfit de sodiu, antioxidant E 304 – palmitate de ascorbil, colorant curcumină – E 100”. 100 de grame din acest produs vor aduce o valoare energetică de 1180kj/ 295kcal.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, analizează ingredientele înscrise pe eticheta acestui produs. Specialistul face următoarea descriere: “cartofi procesaţi sub formă de fulgi în care s-a modificat termic structura amidonului şi s-au inactivat vitaminele, dar şi biodisponibilitatea mineralelor”. Indexul glicemic şi încărcătura glicemică a produsului sunt ridicate, forţând pancreasul endocrin să secrete o cantitate mare de insulină într-un timp scurt. De asemenea, şi densitatea energetică este ridicată: 295 kcal/100g.
Fulgii de cartofi conţin un conservant periculos pentru sănătate: E