SALATE
Salata de morcovi
Ingrediente: 800 g morcov, 2 castraveti, un sfert de pahar de suc de rosii.
Mod de preparare: Se curata castravetii, se taie cubulete mici, se amesteca cu suc de rosii, sare, piper negru dupa gust si se lasa la marinat 15-20 de minute. Morcovul se da pe razatoare, inainte ca salata sa fie servita la masa.
Salata bulgareasca
Ingrediente: 2 rosii, 1 ardei gras, 1 morcov, 100 g varza proaspata, 4-5 catei de usturoi, frunze de marar, patrunjel, telina, suc de lamaie, putin ulei.
Mod de preparare: varza si ardeiul se taie fasii subtiri, morcovul si rosiile se dau prin razatoarea cu gauri mari, usturoiul se piseaza, verdeata se taie marunt. Se amesteca compozitia si se adauga suc de lamaie, ulei, sare si piper dupa gust.
Salata cu prune uscate
Ingrediente: un sfert de varza, 1 morcov, 1/2 de lamaie, un pahar de prune uscate, inmuiate in apa cu 3-4 ore inainte.
Mod de preparare: Varza se taie marunt, se freaca cu sare dupa gust. Daca lasa mult suc, se da deoparte mai mult de jumatate din lichid. Prunele si lamaia se taie marunt, iar morcovul se da pe razatoare. Se amesteca bine cu putin untdelemn si condimente dupa gust.
CIORBE NEFIERTE
O reteta foarte veche
2 pahare de fulgi de ovaz si 2 litri de apa fierbinte se lasa la fermentat intr-un loc cald, timp de 3 zile, apoi se strecoara si se stoarce bine zeama prin panza deasa. In lichidul obtinut se fierb 3-4 cartofi taiati cubulete. Se raceste supa pana la temperatura camerei si se adauga legume crude: sfecla rosie, morcov, ceapa, napi, telina, toate tocate.
Ciorba cu paine graham
Se prepara bors din 500 g sfecla rosie, taiata felii subtiri, 2,5 litri apa calda, 1/2 lingurita drojdie, 4 linguri de zahar si o felie de paine neagra uscata. Amestecul se lasa 3