Rata medie a locurilor de munca vacante a fost de 2,06 %, in crestere in 2007 cu 0,28 de puncte procentuale, comparativ cu anul precedent, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Cea mai mare oferta de locuri de munca s-a inregistrat in activitatile din administratia publica (6,76%) si in cele din sanatate si asistenta sociala (5,94%). Cele mai mici valori ale ratei medii a locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,42%) si energetica (0,52%).
Comparativ cu anul 2006, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au avut, anul trecut, valori mai ridicate in majoritatea activitatilor economice, cu exceptia activitatilor de tranzactii imobiliare (-0,25 puncte procentuale), alte activitati de servicii colective, sociale si personale (-0,19 puncte procentuale), comert (-0,09 puncte procentuale), transport, depozitare si comunicatii (-0,04 puncte procentuale).
Grupele majore de ocupatii pentru care angajatorii au prezentat cea mai mare oferta de locuri de munca in anul 2007 au fost cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice, grupa majora 2 (3,21%), si tehnicieni, maistri si asimilati, grupa majora 3 (2,08%).
Cea mai redusa disponibilitate a locurilor de munca s-a regasit in randul ocupatiilor de legislatori, inalti functionari si conducatori, grupa majora 1 (1,26%) si de lucratori operativi in servicii, comert si asimilati, grupa majora 5 (1,64%).
Ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante au fost, anul trecut, mai mari pentru toate grupele majore de ocupatii.
In profil teritorial, in anul 2007, regiunea cu cea mai mare rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost Bucuresti-Ilfov (2,45%), urmata de regiunea Nord-Est (2,33%). In regiunile Nord-Vest, respectiv Sud-Vest (1,66%), s-au inregistrat cele mai scazute