Despre somn se spun multe. Putine sunt insa adevarate. Dormi mult si te trezesti obosit, te deranjeaza partenera care sforaie toata noaptea sau, de cand ai imbatranit, ai ajuns sa dormi foarte putin? Nu te multumi doar cu niste explicatii babesti. Toate acestea arata ca ceva nu este in regula si ca trebuie sa cauti raspunsuri la specialisti.
1. Batranii dorm mai putin. Din contra, si ei trebuie sa doarma intre 7 si 9 ore pe noapte. Din pacate, din cauza acestui mit, foarte multi batrani care au probleme cu somnul se resemneaza si nu cer ajutor medical. De cele mai multe ori se intampla sa doarma mai putin pentru ca sunt bolnavi, ori pentru ca multe dintre medicamentele pe care le iau au reactii adverse, cum ar fi insomnia.
2. Daca dormi mai mult, scapi de oboseala. Multi cred ca daca se simt obositi in timpul zilei, ar trebui sa doarma mai mult noaptea. Acest lucru nu este neaparat adevarat. Daca persoana respectiva doarme intre 7 si 9 ore pe noapte, atunci ar trebui sa caute in alta parte raspunsuri la intrebarea: de ce se simte obosita? Daca dormi destul si tot te simti obosit, incearca sa faci un pic de sport sau sa iei mai mult aer. Daca nici acest lucru nu te ajuta, atunci ar fi cazul sa mergi la medic.
3. In weekend o sa recuperezi orele nedormite. Multi dorm mai mult sambata si duminica, sperand ca pot compensa deficitul de somn din timpul saptamanii. Ei bine, acest lucru face mai mult rau decat bine. Dormi pana tarziu una sau doua zile, iar de luni incepi sa te trezesti din nou devreme. Ar fi mai bine sa ai un program de somn constant, care sa-ti asigure intre 7 si 9 ore de somn in fiecare seara, decat sa-ti fortezi organismul sa se adapteze acestor schimbari.
4. Este normal sa sforai. Foarte multi cred ca este un lucru normal mai ales in cazul barbatilor. Foarte putini insa isi pun problema ca aceasta ar putea fi