Poluarea fonică a transformat Capitala într-un oraş stresat.
Din cauza zgomotelor, bucureştenii au devenit cei mai obosiţi locuitori ai ţării. Ei sunt stresaţi de un nivel al sunetelor de aproape două ori mai ridicat decât limita de 50 de decibeli (dB) impusă de Uniunea Europeană. Sursele principale de poluare fonică pe timpul zilei sunt traficul intens şi zonele industriale prost amplasate.
Nici noaptea lucrurile nu stau mult mai bine din cauza şantierelor pe care se lucrează fără pauză, a sirenelor de pe utilitare şi a lucrărilor de reabilitare a străzilor. Traficul aerian şi cel feroviar complică, de asemenea, viaţa locuitorilor din zona de nord a oraşului. În aceste condiţii, Bucureştiul este cel mai zgomotos oraş din România, urmat de Cluj, Ploieşti şi Braşov, potrivit Agenţiei Naţionale de Mediu.
Vom surzi
„Printre cele mai dese consecinţe ale expunerii îndelungate la un zgomot de peste 50 dB se remarcă trauma sonoră, care poate duce la slăbirea auzului şi la apariţia zgomotelor în urechi. Aceste efecte sunt ireversibile şi pot conduce la pierderea totală a capacităţii auditive“, explică dr. Ioana Alexandra Popescu, medic primar orelist şi foniatru, în legătură cu efectele determinate de poluarea fonică din Bucureşti. Atitudinea pasivă în cazul afec-tării auzului se dovedeşte a fi una foarte periculoasă.
„În practica medicală, întâlnim deseori situaţia în care pacienţi care au suferit o traumă auditivă nu se prezintă la medic, crezând că se va rezolva în timp. Nu este deloc o alegere bună. O asemenea problemă se poate corecta numai la foarte scurt timp de la producerea ei. Cei care acuză o scădere bruscă a auzului sau zgomote care apar într-una sau în ambele urechi trebuie să se prezinte la medic în cel mai scurt timp posibil“, recomandă dr. Ioana Popescu.
Cei mai vulnerabili sunt mu