Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca, daca sintem seriosi si cheltuim fondurile europene cu simt de raspundere, in citiva ani, Romania ar putea ajunge a doua mare putere agricola a Europei, dupa Franta. Bun, sa dea Dumnezeu sa fie asa, dar, ca sa ajungi sa-i sufli in ceafa Frantei, trebuie sa treci in fata Germaniei, de exemplu, ca sa nu mai vorbim de Spania, Marea Britanie sau Italia! Noua, sinceri sa fim, visul de a-i depasi pe nemti, la orice capitol, nu doar in privinta agriculturii, ni se pare de domeniul stiintifico-fantastic! Un reporter "Obiectiv" a avut ocazia sa vada la fata locului, anul trecut, in ce stadiu a ajuns agricultura germana. Putem face, asadar, o paralela, intre situatia de la ei si situatia de la noi. Iar asta nu la nivel de ferme specializate, ci la nivelul agricultorilor simpli, care isi muncesc terenul proprietate personala. Ii vom pune, deci, fata in fata pe Alfons Schnorrenberger, 68 de ani, din satul Welgesheim, situat la 80 km de Frankfurt si pe Tudorel Rusea, 74 ani, din comuna Gemenele, situata la circa 25 km de Braila.
Alfons, impreuna cu fiul sau, Markus, exploateaza 20 hectare de vie, din care 12 ha proprietate si 8 ha luate in arenda si 70 ha teren arabil, din care 13 ha proprietate si 57 arendate. Ei se folosesc de doua tractoare mici, pentru vie, doua tractoare de capacitate medie si un tractor de mare capacitate, "Case", de ultima generatie. In plus, nu le lipseste nimic, de la plug si semanatoare, pina la utilaje pentru culesul mecanic al viei.
Nea Tudorel are o palma de teren arabil si 10 ari de vie. Fiul sau, Titel, a lasat agricultura, pentru o slujba in oras, la "Celhart Donaris". Mai merge, insa, din cind in cind, sa isi ajute tatal la muncile cimpului. In dotarea lor intra o caruta trasa de un cal, iapa Stela, in virsta de 12 ani si un plug cu coarne, fabricat imediat dupa al doilea