Medicii de la Centrul de Sănătate Mintală şi-au dat demisia în bloc, după ce Ministerul Sănătăţii nu a acordat finanţările aşa cum promisese în faţa UE. Sursa: NorthFoto
Lipsa de interes a MinisteruluiSănătăţii faţă de sănătatea mintală a românilori-a făcut pe psihologii şipsihiatrii de la Centrul deSănătate Mintală, din cadrulŞcolii Naţionale de Sănătate Publică, să-şi prezinte demisia în bloc la începutulacestei luni. Statisticile situează ţaranoastră pe locul cinci în Europa în ceeace priveşte incidenţa afecţiunilor psihice,20% dintre români având o astfelde tulburare.
Cele mai multe cazuri întâlnite suntcele de depresie. Deşi persoanele cutulburări psihice au şanse mari să-şirevină prin tratament medicamentos şiterapie, riscul recidivei este mare înRomânia, din cauza serviciilor deficitareşi a lipsei de susţinere din partea societăţii civile, comentează specialiştii.
Un psihiatru la 20.000 de bolnavi
Unul din patru români va dezvolta otulburare psihică de-a lungul vieţii,estimează specialiştii. Lipsa de susţineredin partea sistemului de sănătate şi aprejudecăţilor scade mult şansele bolnavilorsă se reintegreze. „Ar merita mersîn spitalele de psihiatrie să se vadă cumcomportamentul unor infirmiere, carese consideră neîmplinite din cauza salariuluimic, poate îngropa individul“,spune Daniel, un fost pacient al unuispital de psihiatrie.
Lupta unei persoane cu tulburări psihicenu se termină când primeşte diagnosticulde „vindecat“. La întoarcereadintr-un centru de psihiatrie, mulţi nu-şi mai regăsesc locul în societate. „Eu, camedic, de ce să-l ajut, pentru ce să-şimai revină? De ce să-i dau medicamentulcel mai bun? Ca să se întoarcăîntr-o societate care nu e capabilă să-lînţeleagă? Am avut o pacientă care, înurma tratamentului, şi-a revenit. Întretimp, soţul o părăsise şi fusese dată afarăde la serviciu. Du