Grecii sunt unii dintre cei mai mari investitori straini in sistemul bancar, prin cele sapte grupuri prezente pe plan local, fiind depasiti - dupa cota de piata detinuta - doar de austrieci, care controleaza doua dintre primele trei banci din sistem plus alti jucatori de talie medie si mica.
Desi au fost printre primii investitori straini prezenti pe piata, grecii au inceput abia recent sa investeasca masiv in filialele locale, astfel ca majoritatea grupurilor sunt acum la mijlocul unor planuri multianuale de dezvoltare, cu obiective ambitioase.
Primele grupurile financiare elene au intrat inca din anii '90 pe piata romaneasca, Alpha Bank sau NBG fiind printre primii investitori straini din sistem. Intre timp, lista a fost completata de Eurobank, Piraeus, Emporiki, Egnatia si ATE (Banca Agricola a Greciei).
Grupul Alpha Bank, a carui filiala locala se plaseaza pe locul sapte in sistem dupa active, si-a planuit sa ajunga la 380 de unitati in Romania pana la sfarsitul lui 2010, reteaua urmand practic sa se tripleze fata de decembrie trecut, respectiv sa fie de circa zece ori mai mare comparativ cu nivelul din 2005.
Si NBG (care detine pe plan local Banca Romaneasca) sau Piraeus Bank investesc in prezent pentru a ajunge sa opereze retele de 250 de unitati in orizontul anului 2010. EFG Eurobank, un alt jucator de top de pe piata elena, opereaza deja 255 de unitati si continua sa investeasca in retea, desi nu a anuntat un obiectiv privind prezenta teritoriala. Filiala sa locala, Bancpost, era la sfarsitul anului trecut a cincea banca de pe piata, in functie de valoarea activelor.
Dupa marimea filialelor locale, grupurile elene sunt dispersate in toate clasele din sistem. Cei mai mari jucatori din sistem cu capital elen sunt Bancpost si Alpha Bank, care ocupau in decembrie locurile cinci si respectiv 7 din punctul de vedere al activelor detinu