Solutia legala si frecvent utilizata în practica este reprezentată de promisiunea de vânzare. Autentificata la notar, aceasta tine locul actului de vânzare-cumparare . "Notarul public trebuie Solutia legala si frecvent utilizata în practica este reprezentată de promisiunea de vânzare. Autentificata la notar, aceasta tine locul actului de vânzare-cumparare .
"Notarul public trebuie să solicite intabularea"
"Un contract de vânzare-cumpărare se poate încheia în mod legal având ca obiect un imobil care nu are carte funciară deschisă. Condiţia este ca acesta să fie însoţit de o documentaţie cadastrală recepţionată de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară, cu alocare număr cadastral, un certificat de sarcini emis în urma verificărilor efectuate în registrele de transcripţiuni şi inscripţiuni ţinute potrivit Codului civil şi de un certificat fiscal.
Intabularea va fi efectuată obligatoriu la solicitarea notarului public, în temeiul art. 54 din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, direct pe numele dobânditorului.
Este preferabil pentru cumpărător ca operaţiunea de intabulare să preceadă încheierea actului translativ de proprietate pentru asigurarea opozabilităţii faţă de terţi a titlului transmiţătorului şi a identificării din punct de vedere cadastral a poziţiei, configuraţiei şi suprafeţei imobilului în cauză.
Prima înregistrare în cadastru şi cartea funciară presupune întocmirea unei documentaţii cadastrale de către o persoană autorizată (n.r.-agent cadastral) şi depunerea la biroul de cadastru şi publicitate imobiliară a dosarului unic ce cuprinde, alături de documentaţia cadastrală şi: cererea de înscriere, actul de identitate al solicitantului, actul doveditor al dreptului de proprietate (în original sau copie legalizată), certificatul fiscal şi dovada achitării tarifulu