Grupul austriac doreşte o alianţă cu MOL pentru a ţine piept gigantului rus Bătălia pentru controlul rutelor energetice în Europa este abia la început. Zona Europei Centrale şi de Est
Grupul austriac doreşte o alianţă cu MOL pentru a ţine piept gigantului rus
Bătălia pentru controlul rutelor energetice în Europa este abia la început. Zona Europei Centrale şi de Est ar putea fi "câmpul de luptă" pe care se vor confrunta grupul austriac OMV şi gigantul rus Gazprom.
OMV a preluat companii petroliere din 12 ţări europene, la care se adaugă Turcia, şi este hotărâtă să nu se oprească aici. În nordul continentului, Polonia şi Ţările Baltice reprezintă pieţe unde se pătrunde greu. Aşa că toată atenţia preşedintelui Wolfgang Ruttenstorfer se îndreaptă spre estul şi sudul Europei, privite cu acelaşi interes de Kremlin.
"Rusia consideră aceste zone drept piaţa sa naturală, iar Kazahstanul a pătruns pe piaţa românească anul trecut", a declarat şeful OMV pentru cotidianul britanic "The Times", referindu-se la preluarea Rompetrol de către Kazmunaigaz şi la recentele acorduri semnate de Gazprom în Balcani şi la proiectul South Stream.
Intersectarea intereselor
"Ei se îndreaptă spre vest, iar noi spre sud-est", a mai precizat Wolfgang Ruttenstorfer, care este conştient că, pentru moment, OMV nu se poate lupta cu gigantul Gazprom. Din acest motiv, grupul austriac doreşte să fuzioneze cu MOL, pentru a crea o companie central-europeană puternică.
Iniţiativa, care nu este privită cu ochi buni la Budapesta, este completată de susţinerea austriecilor pentru Nabucco. Proiectul, gândit ca un răspuns al Europei la influenţa tot mai mare a Gazpromului, întâmpină însă un obstacol major, şi anume achiziţionarea gazului. Azerbaidjanul este unul dintre furnizori, dar resursele sale nu sunt suficiente pentru nevoile Europei.
Întrebat care ar f