Producătorii de profil investesc în creşterea capacităţilor de producţie pentru a suplini importurile din Croaţia, Ungaria şi Serbia. Sute de milioane de euro au fost pompaţi în Producătorii de profil investesc în creşterea capacităţilor de producţie pentru a suplini importurile din Croaţia, Ungaria şi Serbia.
Sute de milioane de euro au fost pompaţi în proiectele rezidenţiale de pe piaţa românească în ultimii ani. Producătorii de cărămidă se numără printre aceia care au avut doar de câştigat de pe urma boomului imobiliar.
Potrivit jucătorilor din domeniu, piaţa de cărămidă va continua să crească susţinut în următorii doi ani, cu cel puţin 10-15% pe an. Şi, dacă în prezent aproximativ jumătate din cărămida utilizată pe piaţa autohtonă pentru construcţia de locuinţe provine din importuri, lucrurile promit să se schimbe radical în următorii ani.
În prezent, principalele importuri de cărămidă vin din ţări precum Croaţia, Ungaria şi Serbia.
Urmare directă a investiţiilor făcute şi anunţate pentru anii următori de majoritatea producătorilor autohtoni în construirea de noi fabrici şi extinderea capacităţilor de producţie, importurile vor fi complet eliminate. "Conform estimărilor noastre, începând cu 2010-2011 firmele româneşti vor produce suficientă cărămidă pentru a nu mai fi necesare importurile", a declarat, pentru "Adevărul", Iulian Mangalagiu, director general Ceramica Iaşi. Majoritatea producătorilor români de cărămidă investesc fie în modernizarea liniilor de producţie existente, fie în noi linii.
Potrivit directorului Ceramica Iaşi, începând de anul viitor Ceramica Iacompania va opera cea mai mare fabrică de cărămidă din România. "Intenţionăm să investim 24 milioane de euro, dintre care 17 milioane pentru încă o linie de producţie a blocurilor ceramice, iar restul în linia de preparare a materiei prime", a mai spus Mangal