Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei urmeaza sa ia o decizie in sedinta de miercuri in privinta ratei dobanzii de politica monetara. Nivelul dobanzii a fost stabilit la 9% in sedinta din 4 februarie 2008, dupa ce in ianuarie a urcat de la 7,5% la 8%. Potrivit unor analisti economici, BNR ar putea hotara miercuri sa creasca rata dobanzii, pentru a treia oara in acest an.
Estimarile analistilor privind decizia de miercuri a BNR
Zece analisti dintre cei 14 chestionati de Reuters la inceputul lunii martie se asteptau ca BNR sa majoreze dobanda de politica monetara. Majoritatea apreciaza ca decizia BNR va fi o crestere de 0,5% a dobanzii.
Analistii pun o astfel de decizie pe seama excesului de cerere şi a presiunilor de depreciere asupra leului. Majorarea dobanzii este o masura de tintire a inflatiei, in conditiile in care nivelul acesteia a urcat la 8% in februarie acest an si este prognozata la 8,3% in martie.
Rata dobanzii de politica monetara este plafonul ratelor dobanzilor la care BNR atrage depozite pe termen de o luna de pe piata monetara interbancara.
Prin urmare, majorarea dobanzii de politica monetara afecteaza costurile refinantarii de pe piata interbancara. Dobanzile practicate pe piata monetara romaneasca sunt puternic corelate cu rata dobanzii de politica monetara si orice crestere de dobanda va fi simtita si la nivelul dobanzii produselor oferite de bancile comerciale.
Cum se iau deciziile in Consiliul de Administratie al BNR
Voturile in Consiliu sunt egale ca importanta, astfel ca o decizie poate sa fie luata cu cinci voturi contra patru Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Consiliul de Administratie este alcatuit din noua membri, numiti pe o perioada de cinci ani prin vot al Parlamentului, la propunerea Comisiilor de Buget, Finante, Banci di