Psihologii atrag atenţia că disconfortul psihic apare şi la copii, ca urmare a suprasolicitării din partea unei familii prea ambiţioase Depresia reprezintă cea mai frecventă tulburare
Psihologii atrag atenţia că disconfortul psihic apare şi la copii, ca urmare a suprasolicitării din partea unei familii prea ambiţioase
Depresia reprezintă cea mai frecventă tulburare psihică întâlnită în România. Anual sunt diagnosticate aproximativ 23.000 de cazuri noi de depresie. Această afecţiune se manifestă în principal prin timiditate excesivă şi izolare de persoanele din jur. Teama de a nu fi etichetat drept "nebun" îi face pe cei cu astfel de probleme să amâne consultarea unui specialist, îngreunând în acest fel procesul de vindecare.
În cazul în care starea de depresie, de disconfort psihic durează mai mult de o lună, este necesară consultarea unui specialist. Însă acest lucru nu se întâmplă în cele mai multe dintre cazuri. Pacienţii nu apelează la sfatul unui psihiatru, ca urmare a existenţei unor idei preconcepute - "eu nu sunt nebun", întârziind astfel aplicarea unui tratament.
"Bolnavii apelează cu întârziere la medicii specialişti, iar atunci când o fac nu pot beneficia imediat de tratament medicamentos deoarece diagnosticarea se face după o monitorizare a afecţiunii timp de câteva luni, perioadă în care simptomele depresiei se agravează", a explicat dr. Alexandru Paziuc, medic primar la Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc.
Potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), ţara noastră se află pe locul cinci în Europa ca incidenţă a tulburărilor psihice, în contextul în care 20 la sută din populaţia României suferă în acest moment de o afecţiune mintală. Statistica OMS arată că unul din patru români va dezvolta o tulburare mintală în decursul vieţii.
Dr. Paziuc a adăugat că "peste 60 la sută din internări s