Lipsa de lichiditati din sectorul financiar impiedica bancile mari sa mai finanteze tranzactiile de pe piata fuziunilor si achizitiilor, situatie care avantajeaza bancile mici cu un model de business diferit.
Turkiye Garanti Bankasi, a treia mare banca privata din Turcia, nu se afla printre marile companii financiare ale lumii. Cu toate acestea, banca turca se indreapta acolo unde nici cele mai mari banci de pe Wall Street nu au ajuns pana acum.
Garanti este una din cele trei banci din Turcia care au oferit in luna februarie fonduri in valoare de 3,3 miliarde de dolari pentru a sustine achizitia lantului de supermarketuri Migros Turc, cel mai mare din tara. Marile banci din SUA nu au putut participa la finantarea acestei tranzactii, data fiind situatia lor financiara foarte proasta, scrie International Herald Tribune.
Din zona Baltica pana la cea Mediterana, micile banci locale au inceput sa participe la preluari de corporatii, iar bancile multinationale au de suferit de pe urma crizei economice. In timp ce criza ipotecara din America genereaza probleme in toata lumea (creditele neperformante sunt la ordinea zilei peste tot, din Australia pana in Norvegia), numeroase institutii financiare mici din Europa au scapat de efectele sale dezastruoase.
"Bancile internationale care erau pregatite sa finanteze achizitia nu ofereau un pret competitiv. Wall Street-ul nu a avut destula putere pentru a sprijini o astfel de tranzactie", a spus Nikos Stathopoulos, senior partner la BC Partners, fondul britanic de investitii care a cumparat Migros Turc.
Situatia actuala este foarte dificila pentru sectorul fuziunilor si achizitiilor, care se bazeaza pe imprumuturi pentru a opera achizitiile. Marile banci de pe Wall Street, care in trecut au finantat cu usurinta astfel de tranzactii, nu mai dispun de aceste sume.
Danske Bank, cel ma