Nu sunt vorbele mele - Jan Gilmore, unul dintre fondatorii EFF si pionierii Internetului a zis-o, se pare, mai demult. Varianta in engleza suna chiar mai bine: The Net interprets censorship as damage and routes around it. (evident puteti imbunatati traducerea mea).
Am regasit citatul, intr-un articol recent de Michael Geist, unul din cei mai cunoscuti profesori de drept canadieni specializati pe teme de Internet, care vorbeste de intensele si stupidele incercari de a bloca continutul publicat pe Internet si nedorit de unii (in special autoritati). China, Egiptul, Tunisia sau Arabia Saudita se intrec in astfel de masuri, in vreme ce Thailanda sau Turcia inteleg ca pot sa interzica un videoclip prin blocarea intregului site YouTube. Mai nou si Facebook sau Slide.
Dar vorbeste si despre rolul guvernelor SUA si UE in a stopa aceste practici prin legarea acestora de o limitare a comertului. Adica te ataca unde te doare - la bani.
Geist face referire la o propunere trecuta in Parlamentul European prin care cenzura Internetului ar fi considerata de guvernele nationala ca o bariera in comert, sustinuta de parlamentarul Jules Maaten.
Desi m-am chinuit sa gasesc rezolutia care ar fi fost adoptata cu 571 pentru si 38 contra, nu am gasit decit aceasta stire in olandeza (Tradusa prin Google).
Iar pe site-ul Parlamentului European, in dreptul parlamentarului Jules Maaten, nu am gasit decit intrebarile de mai jos :
Follow-up questions to answers (E‑5794/07) given by the European Commission on Internet censorship: 1. Is the European Commission willing to develop a European Global Online Freedom Act? 2. Is the European Commission willing to invest 20 million euros in technologies able to develop and distribute anti-censorship tools and services which could help Internet users breach electronic firewalls set up by China, Iran and o