- Diverse - nr. 60 / 26 Martie, 2008 - Domnule profesor, Kocsis Sándor, cu ce tema continuam dialogul nostru despre chimia alimentatiei rationale? - Zic sa abordam probleme ale obezitatii. - Alegerea dumneavoastra are o motivatie anume? - Da, intrucat obezitatea este cea mai frecventa boala de nutritie in lumea occidentala, si nu numai acolo. - Oferiti-ne cateva date in acest sens! - Incidenta obezitatii asupra starii de sanatate a omului, in general, s-a triplat in ultimii 20 de ani si este in crestere. Dupa unii autori, 45% dintre americani sunt supraponderali, dintre care 20% obezi; in Franta, din trei locuitori, unul este supraponderal. Ceea ce este extrem de ingrijorator, se refera la faptul ca numarul copiilor obezi a crescut in ultimii ani la 22%. - Principalii factori care genereaza obezitatea? - Literatura de specialitate mentioneaza urmatorii factori cauzatori de obezitate: • abuzul alimentar • predispozitii genetice sau dereglari endocrine • sedentarismul. - Si, scurt, ce se poate produce? - Daca asimilam mai multe calorii decat consumam in timpul activitatilor zilnice, surplusul de energie este stocat in grasimi. Cea mai probabila consecinta a acestui fapt este cresterea in greutate. - Cum putem evita cresterea in greutate? - Principala modalitate care ne sta la dispozitie este verificarea periodica a indicelui de masa corporala (IMC), care se calculeaza dupa urmatoarea formula: IMC = Greutatea in kilograme Inaltimea in m la patrat Clasificare IMC (kg/m2) Limite normale 18,5-24,9 Supragreutate 25,0-29,9 Obezitate de grad I 30,0-34,9 Obezitate de grad II 35,0-39,9 Obezitate de grad III peste 40 - In plan alimentar, care ar fi modalitatile de a evita riscul de a deveni obez? - O alimentatie sanatoasa care ne poate feri de pericolul obezitatii presupune evitarea consumului de lactate nedegresate, a gustarilor grase, a dulciurilor, a praj