Jocurile Olimpice (JO) de la Beijing au depăşit de mult sfera sportului, intrând în terenul politicului, din cauza situaţiei din Tibet şi a modului în care China a decis să soluţioneze criza. Se pare că abia comentariile făcute ieri de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care a spus că „toate opţiunile sunt deschise” în privinţa boicotării ceremoniei de deschidere a JO de la 8 august, au pus pe gânduri autorităţile la Beijing.
Astfel, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe a cerut întregii lumi să respecte spiritul olimpic şi să nu politizeze manifestările sportive de la Beijing. Qin Gang a insistat că JO reprezintă un mare eveniment nu doar pentru China, ci pentru întreaga comunitate internaţională.
China speră să îşi dezvolte prietenia şi cooperarea cu întreaga lume prin intermediul acestui eveniment. Până acum, China a arătat că evită politizarea evenimentului, implicându-se doar într-un război al declaraţiilor cu liderul spiritual tibetan, Dalai Lama, pe care l-a acuzat, printre altele, de terorism.
Şi dacă întâlnirea dintre Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, şi liderul spiritual nu mai putea fi evitată, Beijingul a anunţat deja că se opune oricărui contact între Dalai Lama şi autorităţile franceze, după ce secretarul de stat francez pentru drepturile omului, Rama Yade, s-a declarat dispusă să îl primească pe liderul spiritual tibetan, care va merge în Franţa în perioada 15-20 august, chiar în timpul JO, pentru a susţine o conferinţă. Între timp, responsabilii chinezi cu propaganda au lansat un proces de „educaţie patriotică” în mânăstirile tibetane pentru călugării care s-au lăsat păcăliţi de Dalai Lama să susţină separatismul. (A.M.M.)
Jocurile Olimpice (JO) de la Beijing au depăşit de mult sfera sportului, intrând în terenul politicului, din cauza situaţiei din Tibet şi a modului în care